fredag 28 september 2007

Från Kalmar med kärlek


"Du har makt nu. Och du vet väl att det inte finns något sexigare?" kraxar det i min telefonlur. Jag har precis varit på väg att bli påkörd av en bil vid övergångsstället Drottninggatan / Kungsgatan. Det var rött men jag gick rakt ut. Vad jag tänkte på? Ett skämt som jag brukar dra för mina vänner. Jag vill inte säga vad det var för skämt, men jag kan avslöja att det rör sig om en imitation av någon. Nu står jag framför PUB´s skyltfönster. Nämnda varuhus skyltar med någon slags strand-sceneri där sanden är full av falska tusenlappar.
"Jag tycker du skall missbruka din makt så mycket som möjligt." Det är A-mannens röst i luren.
"Varför det?"
"Mycket av din smärta handlade om maktlöshet. Hon hade makten. Hon tog ett beslut och du var maktlös. Så surfa på vågen – knulla, ät middagar med spännande människor, skicka någon länk om Burma till någon annan idiot i mediasvängen – use the power bro!"
Han har en lyckosam natt med en trevlig ny vän bakom sig. Han börjar berätta.
"Tjugofem år. Från Halmstad. Jättepattar. Och hon bara Mina kompisar har stuckit får jag sova hos dig, men inget sex och bla bla bla."
Han låter nöjd, nästan lycklig. Och går loss som bara han kan. Jag skall inte ens försöka återge det. Max två procent av hans persona och utsagor låter sig fångas i detta forum.
En stund senare sitter jag och Agenten på en asiatisk restaurang full av enbart kvinnor. Han pratar om ett foto som en mytomspunnen medlem i Facebook-gruppen "Slan och äggmackor" nyligen postade. Bilden föreställer en än mer mytomspunnen Kalmarit, känd som Bajsmannen. Vi har pratat om detta ganska ofta jag och Agenten. Att folk från en rad svenska småstäder ofta hörs försäkra sin omgivning om att just deras stad är Bajsmannens hemvist. Men denna bild, säger han, kommer övertyga mig. Jag säger att jag inte vill höra mer, och att jag inte vill att han skickar den till mig. Jag vet ju hur det är – har man öppnat den där dörren finns ingen väg tillbaka. Agenten försäkrar att ingen avföring finns på bilden, men att jag ändå kommer förstå att hans kille är vår man så snart jag ser den. "Dess chockvärde är dock av en litet annan art" upplyser han mig. Och han borde veta. Det är hans jobb att sälja bilder. "Men den stora frågan" fortsätter han, "är vad den gör på min kompis hårdrisk." Han säger att han misstänker att det rentav är hans vän som har tagit den.
"Jag vill inte se den" insisterar jag. Och frågar varför han över huvud taget tar upp detta med mig.
"Men jag vill dela detta med dig" svarar han. "Och när du ser den kommer du förstå den grundläggande essensen i vad det innebär att vara ifrån Kalmar".
"Bespara mig obehaget och berätta det för mig istället."
"Det handlar om att lägga sig under allt annat. På den lägsta nivån av det lägsta."
"Som hiphop fast tvärtom."
"Exakt. Glöm inte att Kalmar FF-klacken kallar sig för The Konkelbärs".
"Man vill bli älskad..."

"I brist därpå beundrad."

"I brist därpå fruktad."
"I brist därpå avskydd och föraktad."
Möjligen kan Hjalmar Söderberg förklara ett och annat om både Kalmar och Bajsmän världen över. Jag redogör kort för de olika historier jag själv hört om Bajsmannen. Enligt folk i Sundsvall skall han härröra från Medelpad, heta Christian och idag ägna sig åt forntidssmide. Enligt Göteborgarna är han från Västkusten, kallas Onkel och bodde ett tag granne med Nifelheim-bröderna på Hisingen.
"Glöm allt det där. Vår Basjman är den rätta." Min vän låter snudd på irriterad nu.
"The Original Bajsman?"
"Yep. The O.B helt enkelt."
Han insisterar på att mejla bilden till mig. Sedan skiljs vi och jag tänker faktiskt inte mer på det. Senare, hemma, mellan tvätt och födelsedagsbestyr, sitter jag ändå framför datorn med länken framför mig. Agenten har även bifogat ett citat skrivet av dess förmodade fotograf, en kille vi brukade kalla för Den Jugoslaviske Apotekaren, av skäl för vilka här ej skall redogöras.

“Han gick en eller två klasser under mig på Falkenberg. Han hade det inte lätt. Jag minns särskilt en incident då fritidsledaren betalade klassens råskinn för att spöa upp honom...ja det stämmer. En lärare betalade en elev för att misshandla en annan elev. Detta var innan DAMP, ADHD och andra förmildrande omständigheter, och han betraktades bara som jävligt jobbig. Men vi had en ok relation, morsade på varandra och snackade skit ibland."

Och handen på Bibeln – jag har fortfarande inte, till denna minut sett bilden. Och det finns ingen anledning att ni, aktade läsare av den webbdagbok som jag gjort till min tvivelaktiga baby, skall göra det. Men ok, för er som bara måste:

http://hem.passagen.se/nudlar/bajs_piss01.jpg

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jon, den där bilden säger absolut ingenting annat än att kängpunkare är nomader och att de gör äckliga saker vart de än kommer.
Bajsmannen heter faktiskt Christian och kommer från Sundsvall. Jag har varit på fest med honom i Kvissleby. Han var en OK kille, lite dum i huvet bara och hade väl nån typ av störning som gjorde honom beroende av precis den typ av uppmärksamhet Hjalmat Söderberg så vackert skaldat om. Jag minns också att jag drack alldeles för mycket Lemon Gin där i Kvissleby och att jag spydde ner i trappchaktet från femte våningen. Var du kanske till och med där?

Anonym sa...

Nej, nej och nej...
Bajsmannen, originalet, är från Kalmar. Jag vet för jag har träffat honom i skolan innan han blev bajsmannen och på Hultsfred efter att han joinade det bruna laget.
Ok att bilden inte är bevis i sig... Fan jag önskar att Kalmarslott funnits i bakgrunden.

Jag vill att världen ska veta att min stad är Bajsmannens stad.

Nu ska jag genast fixa medlemskap i äggmackor och slan, sanningen måste fram!

Anonym sa...

När jag ser bilden gissar jag på att den är tagen i Malmö. Har inte den stan gula bussar och mycket parker? Samt ett ständigt duggregn?

Anonym sa...

Jag förstår inte vad bajsmän har att göra i en föräldrablogg!

/besviken.

Anonym sa...

Här pratar vi bara i singular! Kan vi öppna upp oss för möjligheten att det är en sekt, en subkultur, ett nätverk av bajsmän? Skulle uppskatta antalet till 12-17st bara i götaland och svealand (Var är det?)

Anonym sa...

Angående bajsmän.
Har träffat både Christian å Onkel Patrik Bajsmannen. Dock är bara den sistnämde bajsmannen. Christian kom senare, dock mycket äckligare än bajsmannen hur nu detta kan vara möjligt.Har bara träffat Christian över en helg för ca 12-15 år sen, jämförelse med Bajsmannen som jag träffat på hundratals ggr över hela Sverige.
Så nu vet ni vem den första bajsmannen var iallafall.
/kamrat

Anonym sa...

Tack

Anonym sa...

Jag forskar på ämnet bajsmannen. Onkel Patrick Bajsmannen (som jag personligen har mött) kommer ursprungligen från Kalmar. Han är den av mina två forskningsobjekt som troligast är THE bajsman. Han har enligt uppgift och egen utsago gått på Falkenbergskolan i Kalmar fran till nionde klass då han flyttade till göteborg. Mannen på bilden än troligtvis densamme men kvaliteten är för dålig för att kunna säga bestämt. Man nummer två på bilden ska enligt uppgift vara en man vid "namn" Piss-Johan och är taget vid en festival i tyskland 2001 alternativt 2002. Om du har fler uppgifter att lämna kring ämnet skulle jag uppskatta det. Incidenten med läraren som skulle ha betala för att slå Patrik är inget jag har hört talas om innan så fler detaljer kring händelsen skulle vara intressant. Maila mej gärna på bajsforskning@hotmail.com

Rikk sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jonk sa...

Ja, det är Onkel på bilden, spelar ingen roll om den är suddig, inte så många som har den looken, o yepp det är piss-johan, nån som vet var han håller hus? Senaste jag såg honom körde han upp min ciderflaska i röven för att sen svepa den, go gubbe änna så som vi säger i Götlaborg.

Anonym sa...

Tror Johan bor i tyskland...

den felande länken? sa...

lustigt sammanträffande, det här inlägget. jag känner nämligen både Onkel (han är inte så äcklig som skrönorna vill göra gällande) och din farsa.

Anonym sa...

Bajsmannen, heter Patrik och kommer från Färjestaden (men bodde i Kalmar innan han flyttade till Göteborg). Vi brukade kalla honom för Pata rödtopp.