fredag 15 augusti 2008

Senare i badet kan jag inte låta bli att tänka på hur det hade blivit om jag använt imperfekt. Tror det har med Jack att göra. Hur mycket av dess berättarmässiga patina och svada möjliggörs egentligen av dess tempus? Men nu blir det som det blir. Did i hear a "rewind"? Trodde inte det. Idag skall jag åka tåg till Marduk- Eldkvarn- och knickedickland. Jag lyssnar på radion och tänker på bottendöden och Tom Alandh och vänner som försvann i den stora WOW-katastrofen -06 också.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visserligen är även männens alster också självutlämnande, men för det första är mottagandet av dem oftast betydligt mer välvilligt. För det andra är inte de här männen förtryckta, åtminstone inte om vi ser det utifrån ett könsmaktsperspektiv. Den nya kvinnliga bekännelselitteraturen skildrar ett uppror mot en bestämd och tydlig fiende. Männen runkar i vanlig ordning sina egon.
Ska man försöka värdera den manliga respektive kvinnliga ”skandalromanen” bör man också granska den mediala dramaturgi som följer i kölvattnet.
Den manliga självbiografin är förvisso nervkittlande nog för att skapa yviga
rubriker och sensationell häpnad, men råkar sällan ut för det aggressiva äckel och den paniska fasa som de kvinnliga motsvarigheterna väcker.

Medan de kvinnor som är modiga nog att kasta stenen på lejonets nos tvingas in i en process som påminner om den som våldtagna kvinnor måste utstå under en rättslig prövning. De beskriver övergrepp och utsätts för ytterligare övergrepp – från etablissemanget eller rättssystemet.
Dessa häxprocesser borde därför
betraktas som ett appendix till det litterära verket, ett bevis på att skildringen verkligen lyckats rispa de vitala delarna av det sexistiska herraväldet. Varför
annars denna klappjakt, detta bagatelliserande, detta patologiserande, detta skuldtrippande?
Men ju högre brödraskapet brölar, desto högre ryter kvinnorna tillbaks – och vi blir fler som vågar berätta. Våra vittnesmål kommer att överleva protesterna från de ryggradslösa kryp som inte törs erkänna brotten de begått.
Till alla övriga mansgrisar som darrar inför tanken att få brallorna nerdragna inför öppen ridå vill jag bara ge ett enkelt råd: Sluta upp med svineriet! Först då slipper vi berätta om det.

Unni Drougge

Anonym sa...

hybris - övermod, förhävelse, högfärd, högmod

Anders Sparring sa...

Finns inte den funkionen i word? Att ändra tempus allså?